Se anunta o iarna grea! Val de scumpiri pe spinarea iesenilor. Cat va mai suporta populatia aceste tarife uriase?

• In prag de iarna, populatia este bombardata cu un val de scumpiri care sunt tot mai greu suportate cu nivelul salarial actual, avand in vedere faptul ca, in urma calculelor realizate de Institutul National de Statistica, aproape un sfert din venitul cetatenilor se duce pe facturile la gaz si energie electrica • Iesenii trebuie sa scoata din buzunar cu aproape 35 la suta mai multi bani pentru plata facturilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, asta in vreme ce in restul tarii, scumpirile au fost cuprinse intre 25 si 30 la suta • Cea mai puternica lovitura ar putea veni din partea operatorului de termoficare Veolia care impune un pret majorat al gigacaloriei in tara, cu 50 de lei pentru populatie, si se prevede ca aceeasi scumpire va fi impusa si la Iasi • Majorarea cu o suta de lei a venitului minim pe economie a declansat un nou val de scumpiri în luna decembrie, insa scumpirile nu pot fi suportate de cetateni cu banii primiti in plus la salariu

La nivelul Iasului si a celorlalte orase din regiune, facturile la gazele naturale si energia electrica s-au scumpit de la inceputul anului cu aproape 35 la suta, in cate trei runde fiecare, asta spre deosebire de celelalte zone ale tarii, unde scumpirile de tarife au fost cuprinse intre 25-32 la suta.

In plus, in aceasta iarna ar mai putea urma noi cresteri de preturi, dupa cum avertizeaza analistii, iar majorarea salariului minim pe economie cu 100 de lei va declansa un nou val de scumpiri în luna decembrie. Deja se platesc mai multi bani pentru utilitati, dar urmeaza scumpiri si la hrana si combustibili.

Tarifele majorate de pe pietele de energie s-au vazut în facturile mai mari ale consumatorilor casnici alimentati de furnizorii de ultima instanta, mai ales in cazul E.ON care a facut cele mai mari majorari, dar si ENEL sau CEZ, care au scumpit pana acum energia cu 15-20 la suta, precum si in cazul celor care au incheiat contracte cu noile firme intrate pe piata liberalizata.

Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul energiei, aceste modificari de preturi au venit ca urmare a aparitiei pe piata a noilor furnizori de energie, care au preluat din clientii marilor companii.

„În trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, pretul mediu de vânzare a energiei electrice la clientii finali a crescut cu 19,57 la suta. În aceeasi perioada, se constata scaderea consumului cu 13,84 la suta, corelat cu cea a numarului locurilor de consum alimentate de Furnizorii de Ultima Instanta cu 10,48 la suta. Aceasta evolutie este determinata de trecerea clientilor finali din zona reglementata în zona concurentiala”, se arata in raportul ANRE.

Citeste si: Noi scumpiri pe capul populatiei. Iesenii, printre cei mai exploatati din Romania

Gaz de calitate mai proasta si mai scump pentru ieseni

O situatie similara se gaseste si in cazul furnizorilor de gaze naturale, care sunt de regula aceleasi companii care furnizeaza si energie electrica. Practic, in vreme ce consumatorii casnici scot mai multi bani din buzunare, operatorii de energie au inregistrat profituri mai mari, iar asta se intampla in conditiile in care aproape un sfert din veniturile unei familii se duc pe facturi si intretinerea casei.

In medie, consumatorii platesc cu 16 la suta  mai mult pentru factura la energie electrica si cu 16 la suta mai mult pentru gaz. Asta inseamna ca la fiecare factura am mai platit in plus cate 16 lei.

In majoritatea zonelor tarii, concentratia de gaz metan furnizat consumatorilor casnici este in medie de 85-90 procente, fata de 75 la suta, cat este in Iasi.

Inspectia Teritoriala Iasi a Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aplicat pe parcursul ultimului an companiilor din Iasi 16 sanctiuni contraventionale în valoare de 35.000 lei. Institutia a efectuat controale la un numar de 59 operatori economici (autorizati, atestati, eficienta energetica, producatori energie electrica, furnizori GPL). Printre neregulile constatate sunt încalcari ale Legii energiei electrice si gazelor naturale nr. 123/2012, încalcari ale reglementarilor tehnice emise de ANRE, încalcari ale ordinelor si deciziilor emise de ANRE, încalcari ale conditiilor generale de valabilitate ale autorizatiilor, atestatelor, licentelor emise de ANRE.

Citeste si: Se scumpeste energia electrica din cauza certificatelor verzi

Veolia creste cu 50 de lei pretul gigacaloriei platit de populatie

Corporatia franceza care opereaza inclusiv sistemul de termoficare din municipiul Iasi a impus o majorare a pretului gigacaloriei platit de consumatorii casnici cu 50 de lei la Ploiesti. Proiectul de majorare a tarifelor a fost aprobat deja de ANRE si urmeaza sa fie urmate doar o serie de proceduri la nivel local pentru ca populatia sa scoata mai multi bani din buzunar.

Discutii asemanatoare ca in cazul Ploiestiului au avut loc si la Iasi intre reprezentantii Primariei si cei ai Veolia Romania si, conform informatiilor, aceeasi majorare de tarif ar urma sa fie impusa si la Iasi.

Practic, majorarea este facuta de la 187 lei, la 237,5 lei (plus TVA), iar asta se intampla in conditiile in care Dalkia Termo Prahova (operatorul din Ploiesti) a fost oferit mereu ca exemplu de buna practica de reprezentantii Veolia in Romania pentru a prelua si alte sisteme publice de utilitati din tara.
Daca un apartament de dimensiuni medii consuma de regula aproape 7,5 gigacalorii pe sezonul de iarna, asta inseamna ca un consumator casnic va trebui sa suporte o majorare de aproape 375 lei.

Citeste si: Val puternic de scumpiri: Creste pretul la energie electrica, gaze naturale si alte produse

Aplicatie pentru compararea tarifelor impuse de operatori

Pentru a veni în sprijinul clientilor finali casnici de gaze naturale si energie electrica, ANRE a pus la dispozitie o aplicatie web de comparare a preturilor în domeniul gazelor naturale si a energiei electrice denumita „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale/energiei electrice”, instrument independent si necomercial al carui scop este sa permita compararea preturilor de furnizare si a conditiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume oferta-tip.

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Sursa acestui articol este websiteul bzi.ro

Alte Articole Interesante