Atenție! Ce se va întâmpla cu prețurile la energie electrică

Prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii dar posibil și alte industrii, iar eventualele măsuri pentru revenirea la normalitate ar putea lua în considerare o echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau, în măsura în care autoritățile consideră necesar, o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu.

„Din punctul meu de vedere este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi și luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piața”, a spus Stancu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, o astfel de măsură ar putea fi similară celei luate în cazul RCA, când prețurile au fost plafonate, însă o astfel de măsură poate fi luată doar de către ANRE și Consiliul Concurenței.

Vezi și BOMBĂ! Cine sunt bugetarii care vor primi SALARII de până la 10.000 de euro pe lună

„Până înțelegem ce se întâmplă, trebuie cumva să ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie făcută o analiză serioasă. De exemplu anul trecut a fost la RCA aceeași problemă. O industrie a atras atenția că nu mai suportă costul și autoritatea competentă a decis ca până analizează ce se întâmplă, se pune un fel de stop, ca să se poată analiza problema și să decidă ce măsuri sunt necesare . […] asta însă este o măsură pe care doar ANRE și Consiliul Concurenței, dacă o consideră justificată, o pot lua. Eu nu am date să spun dacă ar trebui luată sau nu”, a explicat directorul Electrica.

El a subliniat însă că, din punctul de vedere al Electrica situația este serioasă și, dacă același lucru este valabil și în cazul altor jucători de piață, dar și în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură.

„Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situația este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, și dacă și cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente…Nu știu să spun care ar fi prețul. Prețul corect este prețul de piață. Singura întrebare este dacă piața e funcțională sută la sută. Dacă e, ăsta e prețul”, a precizat Cătălin Stancu.

Vezi și Fabulos! Cum arată vila impresionantă a Simonei Halep și ce valoare uriașă are aceasta

Potrivit sursei citate, cauzele unei astfel de creșteri ale prețurilor la energie se datorează fie unei creșteri semnificative a cererii, fie faptului că nu se ofertează pe piață.

„În mai-iunie, pe piața centralizată, pe PZU (Piața pentru ziua următoare n.r.) creșterile sunt de peste 50% comparativ cu anul trecut. O situație ca aceasta se întâmplă în mod normal din două motive. Ori ai o creștere semnificativă de cerere, dar noi nu vedem asta […] fie din cauza faptului că nu se mai ofertează în piață, din motive care pot ține în primul rând de producere”, a mai spus directorul general al Electrica.

Acesta a subliniat că așa s-a întâmplat iarna trecută, când a fost o situație excepțională, când au fost afectate simultan trei surse hidro, partea de energie regenerabilă și o centrală importantă de producție energie pe bază de gaze naturale.

În urmă cu două săptămâni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că instituția pe care o conduce monitorizează situația de pe piața energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creșterea prețurilor iarna trecută, și va deschide o investigație dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii.

Vezi și Sevil Shhaideh alocă 12 milioane pentru Teleorman! Investiția este halucinantă – vezi pe ce dă banii

El s-a referit la situația din lunile ianuarie — februarie, când prețul pe piața spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat față de nivelul de la începutul anului.

„Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață”, a spus el.

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înțeles între ei pentru a crește prețul, Chirițoiu a răspuns: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd”.

„Pe fondul unor condiții climaterice excepționale, prețul electricității a crescut la începutul anului, vedem pe piața pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar prețul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piață care ne-au contactat și vor să aibă discuții privind evoluția prețului. Ok, vom culege elemente din discuțiile cu ei și, dacă vom considera că sunt elemente și avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigații, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a adăugat el.

La rândul său, președintele Autorității Naționale de Reglementare, Niculae Havrileț, a declarat că prețul energiei ar putea scădea în următoarele luni, însă aceasta în funcție de aportul surselor de energie regenerabilă în mixul energetic național. „Sperăm ca pe perioada de toamnă și iarnă sursa hidro și cea eoliană să funcționeze foarte bine și să aducă un spor care ar putea să compenseze acel 10% care nu mai vine de la 1 ianuarie”, a spus Havrileț.

De la 1 iulie 2017, populația consumă 10% din energie la tarife reglementate, restul de 90% provenind din piața liberă. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi liberalizată complet.

Post Views: 72

Sursa acestui articol este websiteul bugetul.ro