notino.ro

Iata de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. E valabil si in regnul animal

Statisticile arata ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Iar un studiu arata ca si in randul mamiferelor lucrurile stau la fel.

Cercetarea a aratat ca, in randul unei specii, femelele traiesc, in medie, cu 18,6% mai mult decat masculii, relateaza BBC.

In cazul oamenilor, diferenta e mai mica, femeile traind cu circa 8% mai mult decat barbatii.

notino.ro

In randul mamiferelor, explicatia consta intr-un cumul de factori. Echipa internationala de oameni de stiinta care a realizat studiul a ajuns la concluzia ca, in cazul multor specii, masculii pierd din rezerve vitale din cauza competitiei sexuale, lupta pentru femele. Pentru asta au o masa musculara mai mare (pentru care e nevoie de resurse) si sunt mai sensibili la conditiile de mediu, a explicat dr. Jean-Francois Lemaitre, de la Universitatea din Lyon, Franta, autorul principal al studiului.

Un studiu separat, dar complementar acestuia, a aratat si de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. Conform acestuia, cel de-al doilea cromozom X al femeilor are un rol protector. Acesta corecteaza mutatiile pe care le poate suferi primul cromozom X.

Barbatii, cu ai lor cromozomi X si Y, nu au parte de acest efect protector, fiind astfel usor dezavantajati din punct de vedere genetic.

Statisticile arata ca 9 din 10 persoane care ajung la varsta de 110 ani sunt femei.

Citeste si Septuagenarii grasuti traiesc mai mult

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa acestei Stiri este websiteul Ziare.com

notino.ro