notino.ro

A fost gasit primul schelet complet al unui neanderthalian si sunt indicii ca specia era plina de emotii si compasiune

Intr-o pestera din Kurdistan, arheologii gaseau, in 1960, ramasitele incomplete ale unui om din Neanderthal. Oamenii de stiinta s-au intors in pestera Shanidar, dupa 60 de ani, si au avut surpriza de a gasi scheletul, de aceasta data complet, al inca unui reprezentant al aceleiasi specii.

Descoperirea din 1960 a intrigat comunitatea stiintifica. Printre oasele scheletului in pozitie fetala (si chiar pe acesta) a fost gasit polen. Cercetatorii au tras concluzia ca omul de Neanderthal fusese inmormantat pe un pat de flori si crengi. Unii au considerat ca a avusese loc o inmormantare in toata regula, de aici tragand concluzia ca aceasta specie avea clare abilitati cognitive, emotii, empatie si in niciun caz nu era o bruta, asa cum era zugravita adesea. Insa aceasta teorie a avut destui critici.

Acum, oamenii de stiinta s-au intors in pestera si au avut surpriza de a descoperi scheletul cel mai complet de nenderthalian gasit in zeci de ani, arata IFL Science. Nu doar ca acesta va aduce noi informatii despre viata si comportamentul celor din aceasta specie, dar cercetatorii isi doresc sa clarifice daca a avut sau nu o inmormantare cu flori, urmandu-se un ritual, asa cum s-a sugerat in urma cu 60 de ani.

elefant.ro

Primele analize ale oaselor arata ca e vorba despre un individ care a trait in urma cu 70.000 de ani. Deocamdata nu se stie daca e vorba despre o femeie sau un barbat. Urmeaza sa fie determinate compozitia chimica a oaselor si dintilor, ceea ce va furniza informatii despre dieta si originile geografice.

Apoi, exista chiar posibilitatea a se obtine ADN al populatiei de Neanderthal din sud-vestul Asiei pentru prima oara. Pana acum nu s-a reusit acest lucru, pentru ca clima calda nu conserva prea bine materialul genetic.

Funeraliile sunt considerate specifice oamenilor moderni, o dovada a compasiunii membrilor unui grup, grija pentru cel disparut, spiritualitate, poate chiar ideea unei vieti dupa moarte. Dar daca si aceasta specie avea toate aceste notiuni? Asta incearca sa afle acum oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge.

Citeste si Fara sprancene am fi disparut demult, intocmai ca neanderthalienii. Cum ne-au ajutat de-a lungul timpului

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa acestei Stiri este websiteul Ziare.com

notino.ro