notino.ro

Comisia Europeană ar fi ajuns la concluzia că premierul Cehiei se află în conflict de interese. Reacția lui Andrej Babis

Un audit al Comisiei Europene a confirmat că premierul ceh Andrej Babis se află într-un conflict de interese din cauza fostului său imperiu de afaceri, administrat acum de fonduri fiduciare, a relatat duminică, pe surse, publicația cehă Respekt. Reacționând la aceste informații, premierul Andrej Babis a criticat luni raportul de audit întocmit de Comisia Europeană, spunând că o astfel de concluzie este „absurdă”.

„Singurul lucru pe care îl știu e că dacă Comisia ajunge la o concluzie prin care încearcă să ignore legislația relevantă din Cehia, o astfel de concluzie este absurdă în ochii mei”, a declarat Andrej Babis, citat de Politico.eu, scrie Mediafax.

notino.ro

Ancheta UE a fost unul din factorii care au declanșat ample proteste de stradă, în primăvara şi în toamna acestui an, față de Andrej Babis. La manifestații au participat sute de mii de cehi, fiind cele mai ample proteste înregistrate în Cehia după căderea comunismului, în urmă cu 30 de ani.

Un raport preliminar de audit, divulgat în luna iunie, sugera că Praga s-ar putea vedea nevoită să restituie ajutoare europene în valoare de mai multe milioane de euro, care au fost acordate companiilor din grupul Agrofert.

Companiile din grupul Agrofert – nucleul activelor lui Andrej Babis, estimate de Forbes la 3,5 miliarde de dolari – se numără printre cei mai mari beneficiari ai subvenţiilor UE din Cehia, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii.

Comisia Europeană a comunicat vineri faptul că a trimis rezultatele auditului autorităţilor cehe, precizând că este confidenţial conţinutul raportului, deoarece procedura de audit nu s-a încheiat. Un purtător de cuvânt al Agrofert a declarat că nu deţine informaţii despre rezultatele auditului, relatează Agerpres. În schimb, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Dezvoltare Regională, responsabil de gestionarea auditului, a confirmat primirea raportului. 

Din 2017, afacerile premierului ceh sunt administrate de două fonduri fiduciare, un aranjament realizat de Andrej Babis pentru a respecta legislaţia naţională privind conflictul de interese. El a reiterat într-o dezbatere televizată, duminică, faptul că și-a îndeplinit toate obligaţiile legale.

În ciuda acestor dezvăluiri referitoare la conflictul de interese și a protestelor generate, partidul lui Andrej Babis, ANO, rămâne de departe cea mai populară grupare politică din Cehia.

Editor: Luana Păvălucă

Sursa acestei Stiri este websiteul Digi24.ro

notino.ro